Bonjour de France !

Monday, September 17, 2007

Vikendove dny evropskeho dedictvi...

V sobotu 15. a v nedeli 16. zari probehly ve Francii i cele Evrope Dny evropskeho dedictvi (Journées européennes du patrimoine). Behem techto dnu se navstevnikum kazdorocne (jiz po dvacatectvrte) otevre mnoho zajimavych, behem roku casto nepristupnych historickych prostor naseho kulturniho dedictvi. V Ceske republice se Dny dedictvi odehravaly od 8. do 16. zari.



Spolu s nekolika dalsimi karnotaky jsem behem vikendu navstivil mnoho zajimaveho v Dijonu i jinde v Burgunsku. Pro Dijon jsou typicke historicke budovy hôtels particuliers (stavene zejmena v 16.-19. stoleti) nabizejici pohled do mistnosti novovekych architektonickych slohu (od renesance po novo styly 19. stoleti).

V sobotu jsem tedy navstivil nekolik historickych budov hotelu v centru Dijonu (odpoledne s Bobem a Florou a v podvecer s Simonou a Kamilou). Mimo jine jsme jeste stihli se vykoupat v bazenu a podivat se na film Dopisy z Iwo Jimy.

V nedeli jsme vyrazeli brzy rano, Flora, Tomas, Bob a ja, vlakem v 6h01 smerem na Pariz, vsak s jednim prestupem jsme kolem osme rani dorazili do Auxerre, jednoho z 96 francouzskych okresnich mest (s aglomeraci 85 000 obyvatel). Behem krasnoho slunneho letniho dne jsme si prosli hostoricke centrum nachazejici se na levem brehu reky Yonne. Prohledli jsme si expozici tamniho muzea o mistni i celofrancouzske historii rozprostirajici se v byvalem klasteru Sant Gervais, Justicni palac (pro nevuli zamestnancu vsak zavreneho) i prezentaci renesancnich tancu na renesancnim dvore. Na namestni pred katedralou Saint-Etienne, jejiz fasady jsou nyni v rekonstrukci se nachazely stanky s predstavenim ruznych stredovekych i novovekych remesel (zlatnictvi, kamenictvi...). Den to byl nadherny, na 100 procent vyuzity. Na zpatecni cestu jsme se vydali ve ctyri odpoledne, unaveni jsme opet castecne prospali dvouhodinove cestovanim po Burgundsku (pozn.: diky Conseil régional de Bourgogne bylo behem vikendu mozno cestovat po mistnim kraji vlakem cely den za 5€ ).

(Popisky dodelam odpoledne, jiz musim na matiku :-)

Sobota - Dijon
Hôtel de Vogüé

Nedele - Auxerre
Cestou vlakem

Pohled na katedralu Saint-Etienne, klaster Saint-Gervais a reku Yonne

Nase sestava: Flora, Bob, Tom a ja
Zajimavy umelecky vytvor...

V klasteru St-Gervais
Rue de Paris
Renesancni tance v renesancnim dome


Tom a ja :-)


S pozdravem
Michal

0 Comments:

Post a Comment

<< Home