Bonjour de France !

Wednesday, October 24, 2007

Hurá na prázdniny

Vychod slunce v Nimes , Tour de l'horloge na Daudetu

To, ze uz pozitri odjizdime na prázdniny, mi dokaze hned zlepsit náladu. Jak uz to tak pred prázdninama bývá, kazdej profesor dostane písemkovou mánii... Protoze nam reditelka zkratila prazdniny o jeden den, nektere pisemky mohou byt az po prazdninach, takze treba pisemka z fyziky bude ve stredu 7, ale to me muze stejne bejt jedno, protoze prijedu az potom.
Prazdniny budou kratky... ach jo...taky budem muset pokrocit v nasem TPE, z cehoz zrovna moc odvazana nejsem...To, ze nektery pisemky budou az po prazdninach je spis otrava. Ze bych se najednou doma rozhodla pochopit barycentres si myslim, ze moc nehrozi , jenze kdyz si to muj mozek konecne nerozmysli a bude porad delat, jako ze to nechape, tak to asi potom docela katastrofa. Kdyz uz jsme u toho, tak mi vcera Barca oznamila, ze ji uz dva profove matiky rekli, ze nas rocnik bude prvni, co bude delat novou maturitu z matiky. To, ze tam budou Tpcka, to sem vedela, ale ze nebudeme moc pri pisemny casti pouzivat kalkulacku to me ani nenapadlo. Ehm, ja uz tak par let bez kalkulacky nesectu dve dvojciferny cisla aniz bych to po sobe radsi trikrat prepocitala. To jsem na sebe zvedava. Takze to zadani musi bejt jiny, aby se dalo vypocitat bez kalkulacky, ale to je na nic, protoze si ani clovek nemuze vypocitat zadnej annabac nebo neco, protoze proste nikdo nic nevi, nevi se co ocekavat. Jeste doufam, ze je to treba jen nejaka fama nebo neco...no nevim no.
Potom nas Aja taky potesila, protoze kdyz byla na formaci délégués ( Aja je délégué, chich) tak tam rikali, ze nas Cour d'honneur bude dokoncen ne po Toussaintech, ani na konci listopadu, ani pred Vanoci, ani po Vanocich, ani po Velikonocich ale v cervnu!! Trochu skok z Toussaintu az do cervna ne? Takze skola bude celej rok naprosto zablokovana, a cour d'honneur ostuda. No nic. Neco takovyho se dalo cekat. Bylo by divny, ze by pres prazdniny na tom dvore vyrostla uzasna japonska zahrada s magnoliema a fontanama a ja nevim s cim vsim...

Dneska jsme odevzdavali seky a inscriptions na BAC. Ehm...To mi pripomina katastrofalni utery a nasi pisemku z franiny, kdy jsem mela psat ten pamflet. Jelikoz jsem nebyla schopna si nic pripravit, tak jsem prvni hodinu stravila jen tim, ze jsem zacla psat asi tak o trech ruznych tematech a pak zas vsechno skrtala. Nakonec jsem psala pamflet proti byrokracii. No nevim, jestli to zrovna Francouzi pochopi. Jim to prijde asi obcas naprosto normalni vyplnit si par fichiku, dossierků, chtit to vsechno prelozeny, notarsky overeny a pak se na to ani nepodivat a rict, ze dobry.
V pondeli jsem byla podruhy na salse. Fakt super, je to uzasny az na to, ze obcas moc nerozumim, protoze mluvi francouzsko portugalsky a ma desnej prizvuk, ale ja bych asi radsi nemela nic rikat.
Vcera jsme meli prvni Evaluation z plavani. Jsem rada, ze jsem se neutopila, sice jsem mela rozdil od myho projetu asi skoro celej jeden bazen ( min), ale zase jsem celej tech 10 min plavala kraulem, coz se mi jeste v zivote nepovedlo. Samozrejme po prvnich dvaceti metrech se muj kraul stava naprosto hybrydnim stylem, ale to uz sobe potom odpoustim.
Taky me docela prijemne prekvapilo, ze na skole nad vchodem visi ceske vlajky. Fracouzska tam neni, ale Languedoc-Roussillon a dve ceske ano. To je fajn...:-)
Zitra piseme pisemku ze spanelstiny na gramatiku a taky na extra zazivna temata ( vlastne zadna jina nikdy neprobirame) jako Los jóvenes, trabajo y responsabilidad, Temporalidad laboral, Ciudadanía europea, Union europea, Solidaridad... eh...ale nemuzu si stezovat, nase ucitelka na spanelstinu je super, ale to by byl nejspis po Cucalovi kdokoliv.
Taky Tamca rouzpoutala uplnej cestinovej boom...Cestinu se letos uci nejvic Francouzu v historii Daudeta snad. Tamca pry musi delat prescasy :-) Ale je fajn, ze je to bavi. Sice nechapu proc si vybrali cestinu, ale vzdycky me potesi, kdyz se nekdo zajima, jak se rekne tohle a tamto a sam mi zacne odpovidat cesky, prat dobrou chut... Na Mikulase jim udelame prekvapko...taky bychom mohli pro ne udelat Vanocni besidku... No uvidime jak to dopadne...

Tak ja jdu udelat DMko z matiky ( my beloved barycentres....:-/) Jeste prezit zitrek a v patek TPcka a jede se domu. Taky jeste mame réunion co se tyce nasi vymeny do Washingtonu...jelikoz Tamca dneska odjela, tak tam budeme s Hankou osamoceny, bez rodicu, ztraceny, chudinky....búúúúúú...
No tak se mejte hezky
Z mistralem profoukaneho Nimes zdravi
Terka

1 Comments:

At 11:31 PM, Blogger Unknown said...

Barycentre, barycentre,
zvladne fyzik, zvladne peintre,
zvladne ho i nase Tera
aniz by az do vecera
nad classeury sedela, mlatila se do cela,
bez utesne brecela
rozpalena do bela.
Tera toho zvladne furu-
je matematicky guru!:-D

 

Post a Comment

<< Home