Bonjour de France !

Friday, December 07, 2007

Epreuves longues

Epreuvy skončily!

Dnes dopoledne jsme my premiéři ekaři napsali poslední, v pořadí již šestý epreuv. Od úterního do pátečního dopoledne jsme napsali celkem 18 hodin písemek (rozdělených do 7 přemětů, délky byly od 1h30 do 4 hodin). V pořadí tedy francouzština, matika, SES - ekonomie a sociální vědy, dějepis-zeměpis (jeden předmět ve Francii), angličtina a biologie (doslovně "věda o životu a Zemi"). Eskaři toho měli trošinku méně v premiéru a více v terminálů. Sekundy psali včera své první epreuvy, dopoledne francouzštinu (4h) a odpoledne matiku (2h).

Ještě takový dovětek - co jsou vlastně epreuvy (en français "les epreuves longues")? Jedná se o "dlouhé" písemky z hlavních předmětů z větve, kterou studujete, jejichž počet směrek k maturitě (BACu) stoupá. Většinou jde o rozbory textu, odpovědi na pár otázek k přiloženým dokumentům a rozšíření problému v eseji na několik (2 až 10) stránek. Je to maturita na nečisto, která se píše dvakrát do roka - na začátku prosince a na přelomu března a dubna.


Můžete se podívat, jaký jsme měli my v 1ES2 (première économique-sociale deux kde je Eliška, Bob a já) epreuv z HG (hágéčka - histoire-géographie). Ze dvou zadání jsme měli jedno na výběr k vypracovaní. Já jsem zvolil to horní, neboli zemák, který pojednával o různém dělení Evropy. Druhé (dějepisné) bylo o Druhém císařství, pro Francii období mezi léty 1852 a 1870, kdy se vlády ujal opět proud bonapartistů, jmenovitě císař Napoleon III.



Ze zapršeného Dijonu
Zdraví a hezký víkend přeje!
Michal

0 Comments:

Post a Comment

<< Home