Bonjour de France !

Sunday, November 11, 2007

Voyage do Štrasburku

Štrasburk a jeho středověké opevnění

V sobotu 10. listopadu jsme (celá česká sekce) vyrazili na jednodenní podzimní voyage (výlet) do Štrasburku, města považovaného za jedno z evropských center. Štrasburk se nachází ve východní Francii, v kraji Alsasko při hranici s Německem. Je krajským městem a má 267 000 obyvatel (s aglomerací 450 000). Založen byl na kupecké cestě od Atlantiku do středoevropských zemí přibližně před 2000 let. K Francii jako takové (k Francouzskému království) byl připojen Ludvíkem XIV roku 1681. Po francouzsko-německých válkách se roku 1870 stal německým městem, kterým byl až do konce První světové války, po které připadl opět Francii. Z Dijonu jsem odjížděli autobusem v 5h30, po cestě jsem potkali sněhovou vánici, a do cíle naší cesty jsme dorazili v 10h. Ještě busem jsme objeli evropské instituce (Evropský parlament, Radu Evropy a Mezinárodní soudní dvůr pro lidská práva), pak jsem již měli rozchod před Štrasburkskou katedrálou Notre-Dame. Každý si našel své, Štrasburk je krásné město, jeho centrum se nachází na ostrově na řece Ill a nabízí mnoho k vidění, zejména však čtvrť jménem La Petite France (malebné městěčkou hrázděných domů) a Štrasburkskou dominantu, katedrálu Notre-Dame (nejvyšší křesťanský chrám do konce 19.století - špička věže sahá do výšky 142m) s proslulým orlojem. Velká část z nás si prohlédla i některé z tamních nabízených muzeí.

Katedrála Notre-Dame

Orloj
Řeka Ill
Štrasburkské městské divadlo
Náměstí republiky, památník zesnulých
"La Petite France"
Centrální náměstí již s vánočním stromem, place Kleber
Hrázděný dům aneb maison à colombage
Česká sekce en voyage (na výletě)
Evropský parlament
Štrasburkské vlakové nádraží z venku (kamenná secesní stavba překrytá sklem)
...a zevnitř...
To se asi zasmějete...

To byla naše voyage :-) Ve čtvrtek míříme do Paříže, ne všichni, ale téměř většina. Jedeme na české velvyslanectví připomenout si 17. listopad.

Hezký týden!
Z Dijonu
Zdraví
Michal


P.S. Dnes 11.11. si připomínáme 89. výročí konce První světové války (1918), ve Francii svátek pod názvem l'Armistice a v České republice významný den - Den válečných veteránů.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home