Bonjour de France !

Saturday, January 19, 2008

První týdny v Dijonu v roce 2008

pohled z klučičího intru

Dobrý den z Dijonu!

Opět se po delší odmlce ozývám z lednového, novoročního Dijonu. Je tu takový podzim, spíše než zima, sníh žádný, a to ani ve vzduchu ani na zemi. Občas zaprší, teplotou to na podzim také sedí (~ pět až deset °C). Mračna se na obloze občas střídají s krásně modrým nebem. Čas letí, máme za sebou dvě třetiny prvního měsíce roku 2008, to je krásné, ne? Věcí se stihlo mnoho, za tři týdny jsme doma na „zimních prázdninách“ (z francouzského názvu les vacances d´hiver). První pátek po Třech Králích jsme byli pozvaní k Berthaudům (doufám, že se to takto píše) na galette des rois (koláč králů), ve kterém je schovaná figurka, jejíž nálezce dostane korunu (viz fotky níže). Setkali jsme se také se čtyřmi slovenskými hokejisty, které hrají v místním dijonském klubu (Les Ducs de Dijon – Dijonští vévodové či knížata). V úterý jsem „předvedl“ první část putováním českými dějinami 19. století, o tomto referátu se tu ještě zmíním a to koncem ledna či začátkem února. Českou situaci na Carnotu zasáhla v úterý jedna velmi pozitivní změna, už jste o ní pravděpodobně četli na Bobově blogu, od pondělka budou oficiálně oba naše internáty otevřené ne jen přes poledne, ale i celé dopoledne, pouze musíme jít na snídani. Jedná se o krásnou, pozitivní změnu, kterou považuji za další krok ředitele k otevírání Carnotu, kterému přichází nejvyšší čas (k době trochu opožděně, ale kvůli působení minulé ředitelky – do června 2006 – se to dříve čekat nedalo). Dík patří zejména naší paní profesorce Janě Münzbergerové, která velmi konstruktivně řeší s Proviseurem naší situaci na Carnotu, a plzeňskému Petrovi Velkovi, který nás zastupuje v komunikaci a úspěšně řeší různé problémy s vedením školy a je členem nejvyššího kontrolního a výkonného orgánu školy – školní rady (Conseil d´administration).

Připojuji pár fotek z návštěvy u Berthaudů, oficiálně vedené jako večer Česko-slovenské asociace svatého Václava.

Pierre Berthaud s dárky - konverzace v češtině a kalendářAneta Münzbergerová, která je na Collège Carnot v cinquième (jako u nás 7.třída)

Markéta, Eliška, Petra "velká":-)
Foto: 5x Lenka

Mějte se krásně
Zdar z Dijonu
Michal


P.S.

Jan Palach

Za důležité považuji alespoň zmínit, mezi námi v Dijonu nepřipomenuté, 39. výročí činu studenta filozofické fakulty Jana Palacha, který se upálil 16. ledna 1969. Čin rodáka ze středočeských Všetat (dvoutisícové obce 25 km severovýchodně od Prahy v okrese Mělník) byl protestem proti v srpnu ´68 zahájené okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy (zejména Rudou armádou). K jeho protestu se stejným činem připojili např. Josef Hlavatý, Miroslav Malinka, Blanka Nacházelová, Evžen Plocek a Jan Zajíc, šumperský rodák, který se upálil v den výročí komunistického převratu (1948) 25. února 1969. Janu Palachovi byl při předávání státních vyznamenání k příležitosti 73. výročí vzniku samostatného československého státu 28. října 1991 propůjčen Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy (nejvyšší) za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva.

* 11. srpna 1948
19. ledna 1969

"Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí."

zdroj: www.cojeco.cz

ČEST JEHO PAMÁTCE!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home