Bonjour de France !

Friday, January 25, 2008

Verner mistrem Evropy


Po 16 letech získal český krasobruslař zlatou medaili na mistrovství Evropy! Po Petru Barnovi, kterému se to povedlo ještě pře rozdělením československé federace v roce 1992, se Tomáš Verner stal prvním mistrem Evropy samostatné České republiky. S radostí sledujeme tyto úspěchy i zde ve Francii (pokud nám tuto možnost francouzské televize nabídnou) a pokud je co, tak rádi slavíme, dnes večer s vlajkami i hymnou (viz fotky). V dnešním volném programu mužů skončil za jednadvacetiletým českobudějovickým rodákemTomášem Vernerem druhý Švýcar Stephane Lambiel a třetí francouzský mistr světa Brian Jourbert. Do prvních dvou desítek startovního pole se vešel ještě jeden Čech, 16. místo vybojoval sedmnáctiletý junior Březina.


zdroj: www.idnes.cz

Pár fotek z intru!!!


Trochu historie krasobruslení, aneb stojí zato připomenout československé úspěchy...

První nalezené „brusle“ (vyrobených z kostí) se datují do doby kamenné, to jen tak pro zajímavost, rozvoj této sportovní aktivity, později sportovního odvětví nastává zejména na přelomu 19. a 20. století, avšak první závody byly uspořádány již roku 1814 ve Velké Británii, první mistrovství Evropy bylo zorganizováno roku 1891 a světový šampionát o 5 let později. Na počátku minulého století se krasobruslení stává jedním z prvních zimních sportů na Olympijských hrách a to v Londýně, roku 1908. Prvním olympijským vítězem se stal Ulrich Salchov, nyní zejména známý po něm pojmenovaný skok. Československo mělo v tomto sportu mnoho úspěchů, několik mistrů světa i olympijského vítěze, zmínil bych pár následujících... Dvojnásobnou mistryní světa je z přelomu 40. a 50. let Ajá Vrzáňová, sourozenci Romanovi jsou čtyřnásobní mistři světa z šedesátých let. Hana Mašková je mistryní Evropy a bronzovou olympijskou medailistkou z Grenoblu z osmašedesátého, o čtyři roky později přichází úspěch, který se zapisuje do historie československého sportu, Ondrej Nepela vybojoval v roce 1972 na olympiádě v japonském Sapporu druhou a poslední československou zlatou medaili ze zimních her (před ním pouze skokan Jiří Raška – 1968, následné zlaté přišly až po rozpadu ČSFR). Ondrej Nepela je také trojnásobným mistrem světa a pětinásobným mistrem Evropy, vyhlášeným nejlepším československým sportovcem roku 1971 a zvolený nejúspěšnějším slovenským sportovcem století. V osmdesátých letech vybojoval bronz na olympiádě v Sarajevu (1984) a dva tituly mistra Evropy Jozef Sabovčík. Máme tedy za sebou veleúspěšnou krasobruslařskou minulost a můžeme se jen těšit, jak na ni Tomáš Verner, vicemistr a mistr Evropy, dokáže v současnosti navázat. Již na jaře, bezmála za tři měsíce se koná mistrovství světa v krasobruslení ve švédském Göteborgu.

Olympijský vítěz, mistr světa a Evropy - Ondrej Nepela
Mistrině světa a Evropy - Ája Vrzáňová

foto 2x: www.krasobru.wz.cz

Doufám, že se vás tímto článkem neunavil, ale spíše naplnil novými, zajímavými a radostnými vědomostmi!

Z krásně prosluněného Dijonu
Zdraví
Michal


P.S. Když jsem si přečetl, co napsala Terka, tak stávka učitelů se týkala celoplošně Francie. U nás také pár učitelů stávkovalo, ale nijak hromadné to nebylo. Odpadla mi jedna hodina z pěti. Jinak zdravím všechny holky do Nîmes a přeju jim hodně zdaru do první části bacu, do prezentace dossier TPE!



P.S. 2

Ještě jedna historická událost stojí za zmínku, dnes (nebo podle jiných, věrohodnějších zdrojů zítra 26. ledna) je to přesně 320 let co se narodil (*1688) slovenský loupežník a zbojník, dnes i spekulovaná slovenská národní legenda Juraj Jánošík, známý pod heslem „bohatým bral a chudým dával“ (z největší pravděpodobnosti pomáhal tamnímu obyvatelstvu dobročinnými službami, ale také okrádal a loupil, to ne těm bohatým a ozbrojeným, ale spíše bezbranným a bezmocným ), pro svůj odboj proti habsburské monarchii na straně Uher a za loupežnickou činnosti, která ho stála také ve 25 letech hlavu... Rodák z Terchové, městečka poblíž Žiliny v jedné z dolin Malé Fatry se stal slovenskou legendou, pro návštěvníky známý také především po něm pojmenovaných zajímavých přírodních útvarech poblíž Terchové, Jánošíkovým dierám. V obci Terchová, nedaleko podle Jánošíka nazvaných přírodních úkazů, se k výročí této legendy slovenské historie konaly velkolepé oslavy, kterých se zúčastnil i předseda vlády SR, socialista a velký zastánce kladného postoje k Jánošíkovi Robert Fico. Svým vystoupením ohromil a šokoval mnoho lidí, když prohlásil: "26. januára 1688 sa narodil veľký vzor mojej vlády, Juraj Jánošík." S tímto postojem se neztotožňuje valná většina historiků jejichž názoru věřím, označují totiž Jánošíka vesměs považují za banditu a loupežníka.

foto: www.slovakia.travel.sk

foto: www.registerkultury.gov.sk


0 Comments:

Post a Comment

<< Home