Bonjour de France !

Sunday, April 27, 2008

ČESKÝ DEN
pátek 25. dubna 2007
Reportáž o Českém dnu na France 3! V archivu pouze do pátku 3. května - jedná se o Vendredi 25 avril! Koukněte se ZDE!

Honza a Evča v záběru reportáže

V pátek se konal podruhé na Carnotu ČESKÝ DEN. Po loňské premiéře se letos jednalo o vydařenější a rozsáhlejší program s poučením z minula.


Od úterka probíhala tzv. „reklama“, při které jsme hráli na kytaru a chodili po Carnotu.

Vše začalo obědem a výstavou, obě tyto části dne připravila s pomocí ostatních Čechů, Moravanů a Slezanů Evča. Jídlo bylo relativně vydařené, jen místo bramboračky byla kulajda a řízek byl trochu připálený. Myslím si, že na poprvé to šlo. Dezert v podání lívanců s jahodami v sladkém tvarohu byl vynikající.

V poledne se také otevřela v „Chapli“ výstava o naší zemi složená z pláten o české historii propůjčených od Velvyslanectví České republiky ve Francii (v Paříži), krátkých filmů představující jednotlivé kraje ČR, prospektů od Czech Tourism a několika dalších map a knížek.

Okolo půl druhé bylo odpoledne „přerušeno“ francouzskou televizí France 3, která natáčela reportáž o našem dnu do večerního regionálního zpravodajství. Najdete ji pod následujícím odkazem - ZDE Je na sedmé minutě pátečních (Vendredi 25 avril) zpráv. Máte možnost se na to kouknout do pátku 3. května, pak to z archivu vypadne (tak mi když tak napište, měli bychom to dostat na DVD). (Fotka paní profesorka Münzbergerová)


Od 16h byla opravdová poslední generálka, v šest přišel spolu s administrací Pan Velvyslanec Fischer s Davidem Steinkem, atašé pro tiskovou a politickou agendu. Jako pokaždé bylo setkání s naším ambasadorem velmi příjemné a obohacující. Pan Fischer se nás ptal na naše budoucí směřování, také mluvil o svých aktivitách v pozici velvyslance a zkušenostech, kterými prošel a o velmi zajímavém způsobu, jak se dostal na své místo.

Focení s panem Velvyslancem Fischerem, napravo od něj Proviseur Cazenave.


A velké vyvrcholení přišlo o dvacáté hodině. Začal český, v pořadí již osmý (nepletu se?), spektákl! Celé představení připravované pod vedením Honzy a trvající přes dvě hodiny s patnáctiminutovou přestávkou bylo velmi vydařené. Téma „Z pohádky do pohádky“ byla šikovná Honzova myšlenka a tak si myslím, že se naplněná „Šapel“ příjemně bavila – přišlo na čtyři stovky diváků, nechyběl pan Velvyslanec, Proviseur, naše milé francouzské rodinky, učitelé a další kamarádi. Našla se i desítka mimo nebo ex-karnotských Čechů, kteří si s námi zazpívali poslední, druhý, přídavek.

Pár snímku z Českého spektáklu... fotil Maxim z Europeanů

Honza a v pozadí ostatní Češi přítomní v publiku a pozvaní na poslední písničku - Slavíky z Madridu


Velké poděkování za celý Český den patří Evče, za organizaci českého odpoledne (výstavy a jídla), Honzovi, za několikaměsíční přípravy Spektáklu, panu Velvyslanci s celou ambasádou a všem ostatním Čechům na Carnotu i u Carnotu.

Příjemný začátek nového týdne!
Z Dijonu
Michal

0 Comments:

Post a Comment

<< Home